Historia och utsikt

P A Fogelströms gymnasium ligger högt uppe på Stigberget på Södermalm, med utsikt över Saltsjön och Djurgården. Det är en extra bonus att få arbeta i kvarter som turistbussar vallfärdar till, med fem minuters promenadväg till Slussen. I samma kvarter levde och verkade Per Anders Fogelström, som skrev några av de mest klassiska Stockholmsskildringarna i svensk litteraturhistoria. Det var också här som många av hans mest kända karaktärer, som Henning i Mina drömmars stad, levde sina liv. Per Anders Fogelström ville ta vara på ungdomars engagemang och välkomnade ofta gymnasieelever i sitt hem på Fjällgatan 30. Vi delar Per Anders Fogelströms syn på ungdomar och litteraturens kraft, och är både glada och stolta över att ha fått uppkalla vår skola efter honom.

Vi håller till i Frans Schartaus Handelsinstituts vackra gamla byggnad från 1915, ritad i nationalromantisk stil av Knut Nordenskjöld. Mellan 2016 och 2018 genomgick huset en omfattande men varsam renovering och fick ny ventilation, el och teknik. Alla ytskikt återställdes till originalskick, personalrum och klassrum fick glasdörrar för att skapa öppenhet i lokalerna och ett kök med tillhörande matsalar inreddes. Skolan fick helt nya laborationssalar och den utrustning som behövs för att kunna driva högklassig gymnasieutbildning.

Idag är P A Fogelströms gymnasium en modern skola, samtidigt som prägeln av det kulturarv som vi fått äran att förvalta är tydlig. Fullt utbyggda blir vi läsåret 2020/2021 och kommer då att ha kring 700 elever.